13 Ağustos 2010 Cuma

ÇİZGİSEL ÜZERİNE YORUMLAR (SERMET KOÇ)...

Prof.Dr.Sermet Koç
   Kocaman bir yürek!

  Halis Dokgöz: sanatçı-hekim mi? Hekim-sanatçı mı? Galiba ikisi de doğru. Zaten o bir ikiz babası. On parmağında on marifet!
  O bir hekim, adli tıp gibi zor bir alanın uzmanı ve akademisyeni, yazarı çizeri… Halis’in tıpta sayısı elliye yakın uzmanlık alanı içinde adli tıbbı seçmesi, bence adli tıbbın, “tıbbın en sosyal ve politik dalı” olmasından kaynaklanıyor. Adli tıpta çelişkiler yan yanadır, yaşamla ölüm, mazlumla cani! Böyle bir alan, sanat ve karikatür için bulunmaz konulara sahip. Elbette üretmek için, kocaman bir yürek lazım. Bilimi ve sanatı özümsemiş bir yürek!
  Halis Dokgöz’ün karikatürleri işin kolayına kaçmayan; yani güldürürken düşündüren, düşündürürken öğreten türden. Bence tüm karikatürlerinin ortak özelliği “insan” için, “insan” odaklı olması. Karikatürleri politikten medipolitike; medipolitikten medikolegal politike doğru derinleşen, zenginleşen çizgiler taşıyor.
  Son yıllarda tüm bilimsel sunumlarımda ve bazı yazılarımda, araya veya sona Halis’in bir karikatürünü koyuyorum. Bazen onun izni ile, bazen izin vereceğini varsayarak…Onun çizgileri, sizin bir saatlik konuşmanızda veya bilimsel sunumunuzda anlatmak istediğinizi, üç beş saniyede anlatıverir. Tam da ekranda karikatürü görüldüğünde, salonun keyfine diyecek yoktur, benim anlatmak isteyip de bir türlü tamama erdiremediğim mevzuyu, o bir başka boyutta hemencecik tüm salona anlatıvermiştir, şaşıp kalırsınız! Böyle bir dostumun olmasından, ben de daha çok zenginleştiğimi, çoğaldığımı; yani daha çok insan olduğumu hissederek büyük bir mutluluk duyuyorum!
   Prof.Dr. Sermet Koç
   Adli Tıp Uzmanı


   A huge heart!
   Halis Dokgöz: Is he an artist-physician or a physician-artist? Perhaps bot hare accurate, just as he is a twins’ father. He has ten talents at his ten fingers.
   He is a physician, an academician and an artist of a very hard specialty, forensic medicine. I think that Halis chose forensic medicine among fifty medical specialty because” it is one the most social and political one”. One can see contradicitions being together, like life and death, victim and the villain. It provides abundant subjects to an artist. However, one still requires a huge heart, a heart that assimilated science and art!
   His drawings are of a very special sort, make you think while make you laugh, and make you learn while make you think. All of his drawings are for human-beings and human-focused. They encompasses a wide range interest concerning political to medipolitical, medipolitical to medicolegal political issues that draw you deeper.
   I have been presenting one of Halis’ cartoons among the scientific presentations for some years. Sometimes I receive permission and sometimes I preume he would permit me anyway. I can tell things in a few seconds with his cartoons which would otherwise require an hour-long presentation. What a delight it is for the spectators and to be able to tell my point. I feel that the presence of such a friend enriches me, augment me, and make me more human and happy.
   Sermet Koç, M.D.
   Professor of Forensic Medicine

Hiç yorum yok: