22 Şubat 2022 Salı

BARDANADAM MURTAZA GÜRKAN ÜZERİNE...

Bardanadam
Hekim Forumu/ Ocak - Şubat 1999

Murtaza Gürkan'ın mizah yolculuğu 16 yaşında Gırgır ve Fırt dergilerinde mizah öyküleri yazarak başladı. 1961 yılında İstanbul'da doğan Gürkan, Oğuz Aral'la Gırgır ve Fırt dergilerinde; Müjdat Gezen'le GÜM'de (Güldürü Üretim Merkezi); Cumhuriyet Gazetesi spor sayfasında; Avni, Dıgıl, Panik ve Makara dergilerinde mizah yazıları yayımlandı.
Gürkan, Dıgıl dergisinde çalışırken Türkiye'de (özellikle İstanbul'da, bugünkü kadar olmasa da)bir bar patlaması (!)yaşanmaktaydı. Yazarımız da bu patlamadan üzerine düşeni almış ve kendini bir anda barların ortasında bulmuştur. Beyoğlu'nda o bar senin bu bar benim bir ajan gizliliğinde gözlemiş(!), bir müfettiş titizliğinde teftiş yapmış(!), bir müşteri gibi fiyatları incelemiş(!) ve her şeyden önemlisi bir mizah yazarı bakışı ile yaşadıklarını betimlemiştir. Gürkan'ın bir özelliği de yaşadığı her olayı yazmasıdır, yakın arkadaş çevresine duyurulur... Bar yazıları yazarken kendini özellikle de karaciğerini feda etmiştir(!) Hatta Oğuz Aral, Murtaza alkolik olmasın diye Dıgıl dergisinin yayın hayatına son vermiştir.
Bir gazetedeki bar eleştirmeni ile dalga geçmek adına 4-5 yazıyla başlayan bar yazıları, daha sonra yazı dizisine dönüşmüş ve sonuçta da bir kitap olarak karşımıza çıkmıştır.
Bardanadam, bir duble rakı, beyaz peynir ve bol muhabbetle okunabileceği gibi, bir şişe köpek öldüren kırmızı şarap ve Amasya elmasıyla veya bir bardak buzlu iskoç viskisiyle oldukça rahat okunabilir. Yani Murtaza Gürkan, her türlü içki kültürüne maydanoz olmuş ve işini fazlasıyla iyi yapmıştır. Bardanadam'ı okudukça ufkumuz genişledi.

Bardanadam, Murtaza Gürkan, 160 sayfa, 1998
Dr. Halis DOKGÖZ




 

 

Hiç yorum yok: