27 Ağustos 2010 Cuma

SÖYLEŞİ: KALEMLE OTOPSİ...

SÖYLEŞİ
KALEMLE OTOPSİ
PRATİSYEN 2004/2

Pratisyen 2004/2
Nisan-Haziran

SÖYLEŞİ: ACTUEL MEDICINE

MEDICAL METWORK
ACTUEL MEDICINE ŞUBAT 2006
KARİKATÜR ÜZERİNE SÖYLEŞİ...

http://www.medicalnetwork.com.tr/dosya/Karikat%C3%BCr.pdf




Actuel Medicine Şubat 2006
http://www.medicalnetwork.com.tr/dosya/Karikat%C3%BCr.pdf

26 Ağustos 2010 Perşembe

HUMORGRAFE PORTEKİZ'DE...

HUMORGRAFE
Um Blog de Informação sobre Humor e Caricatura. Cartoon's news
http://humorgrafe.blogspot.com/2009_08_01_archive.html

Sergiden...
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği ile Yeni Boğaziçi Belediyesi tarafından “2. Uluslararası Aysergi - Pulya Karikatürcüler Buluşması” için davet edilen 6 ülkeden 16 karikatür sanaçısının özel davetle çağrıldığı “2. Uluslararası Aysergi - Pulya Karikatürcüler Buluşması”nda Peter Nieuwendijk (Hollanda), Tan Oral (Türkiye), Erdoğan Karayel (Almanya), Seyran Caferli (Azerbaycan), Shahram Rezai (İran), Saeed Sadeghi (İran), Hicabi Demirci (Türkiye), Halis Dokgöz (Türkiye), Ümit Müfit Dinçay (Türkiye), Mehmet Arslan (Türkiye), Valeriu Curtu (Almanya), Hüseyin Çakmak (Kuzey Kıbrıs), Arif A. Albayrak (Kuzey Kıbrıs), M. Serhan Gazioğlu (Kuzey Kıbrıs), Cemal Tunceri (Kuzey Kıbrıs), Ezcan Özsoy (Kuzey Kıbrıs), isimli çizerler 14 -18 Ağustos 2009 tarihleri arasında Yeni Boğaziçi Festivali çerçevesinde yer alacak olan çeşitli karikatür etkinlikleri gerçekleşti.

25 Ağustos 2010 Çarşamba

ÇİZGİSEL KIRGIZİSTAN'DA...

http://kranev.blog.ru
Карикатуры Евгения Крана
Каикатуры, шаржи, прикольные картинки, юморные рисунки и открытки


HALİS DOKGOZ CARTOON BOOKS PUBLICATIONS
He was born in 1967 in Çorum (Turkey). He graduated from the Medical Faculty of 19 May University in 1989, and graduated from the Forensic Medicine Department of İstanbul Medical Faculty of Istanbul University in 1999. Currently, he is a full-time staff at the Department of Forensic Medicine, at Medical Faculty of Mersin University where he also works as a lecturer.

He has been drawing cartoon since 1985. His first cartoon was published in the “Kılçık” magazine in 1985. His consecutive works were published in the Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep (Cypro), Hallo (Germany) magazines, and Cumhuriyet, Bulvar, Bizim Gazete, Milliyet, Birgün and Sabah newspapers. The artist continued drawing cartoons for Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat and Hekim Forumu magazines.
He has entered a number of national and international competitions and was aworded twelve prizes. He has participated in many joint and group cartoon exhibitions. He had his first personal exhibition in 1991 at the Second Medical Fair in Ankara. In 1989 his first book “Where the sun doesn't enter” was published. He draws medical illustrations besides his cartoons. He is married and a father of twin boys. His works are published at http://medicalart.tripod.com.

REQUEST FOR BOOKS: halisdokgoz@gmail.com
 
http://kranev.blog.ru/89748403.html

23 Ağustos 2010 Pazartesi

VALERİ KURTU İLE BERLİN'DE...

VALERİ KURTU: “ÇILDIRMAK İSTEMİYORSAN MİZAHLA YAŞAYACAKASIN”…

(CUMHURIYET PAZAR DERGİ - 11 OCAK 2009)
Halis Dokgöz, Valeri Kurtu, Hayati Boyacıoğlu, BERLİN
Karikatürcü arkadaşım Hayati Boyacıoğlu ile birlikte Berlin buluşmamızda karikatürün duayenlerinden Valeri Kurtu’nun Berlin’de yaşadığını öğrenmemle birlikte nasıl görüşebilirim diye düşünmeye başlamıştım ki sevgili Hayati istersen seni görüştüreyim dedi. Bir öğleden sonra Valeri Kurtu oldukça şirin evinde; eşi ve çocuğu ile birlikte bizi kabul etme inceliğini gösterdi. Evi yeşil bir bahçeye bakan kutu gibi küçük ama işlevselleştirilmiş, girişten itibaren heykeller, keramikler, tablolar, ödüller ve karikatürlerle bir müzeyi andırıyordu. Müzeden farklı olarak ortam sıcak ve rengarenkti. Valeri Kurtu Moldova’dan Berlin’e sonradan göç etmiş ve Almancası çok iyi olmadığından sorularımı Türkçe sordum, Hayati Almancaya çevirdi, eşi Rusçaya çevirdi ve tersinden bir döngü ile tekrar Türkçeye çevrildi. Eşinin birkaç dakika gözden kaybolması ile birlikte hazırladığı taze havuç suları eşliğinde sorularımızı yanıtladı.

Cumhuriyet Pazar Dergi, 11 Ocak 2009
Karikatür sanatı dışında yaşamınızda diğer sanat dalları ile ilişkiniz ne düzeyde?
Sanatı birbirinden ayırmak çok mantıklı değil, sanatın tüm dalları ve alanları ile ilgiliyim. Yaşadığım mekandan başlayarak kullandığım ev araç ve gereçleri, masa, sandalye hatta mobilyaları bile kendim tasarlarım ve yaparım. Keramik, resim, portre çalışmaları yanında karikatür başlı başına ayrı bir ilgi alanım.

Karikatür özellikle Türkiye’de eğitimi alınan bir alan değil sizin bu konuda bir eğitiminiz oldu mu? Karikatüre nasıl başladınız?
Kinematografi çizgi film alanında Moskova’da akademiyi bitirdim. Sinema için gerekli kostüm, duvar, bahçe vs. sahne sanatlarının uygun yapılması ve yapılandırılmasına ilişkin eğitim aldım. Bu alanda eğitimim 6 yıl sürdü. Akademi öncesinde 4 yıl kadar sanat kolejine devam ettim ve burada da teknik çizerlik yeterliliği kazandım. Sonuç olarak akademiden sinema ve çizgi film bölümünü bitirdim. Sonrasında 2 yıllık bir eğitim daha alarak çizgi film rejisörlüğü yaptım ve bu alanda ödüller aldım. Süreçte para kazanmak için karikatür çizdim ve karikatür yarışmalarına katıldım, ödüller aldım.

Cumhuriyet Pazar Dergi
Karikatürde çizgi anlayışınız nedir? Karikatürde temel felsefeniz nedir?
Karikatürde espri, çizgi, renk ve desen bir bütün olmalı. Karikatürün uluslar arası evrensel bir dil olduğuna inanıyor ve çizimlerimi bu doğrultuda yapıyorum. Yazısız mesaj veren sanatsal estetik kaygılarla eserlerimi üretiyorum. Ancak talep üzerine istenirse yazılı ve ticari amaçlara yönelik karikatür ve desen çalışmaları da yapıyorum. Çünkü ben bir profesyonelim ve yaşamımı buradan kazanıyorum. Yani bir kendi içsel bütünlüğüm için çiziyorum bir de hayatta kalmak için çiziyorum.

Karikatüre başlarken hangi çizerlerden etkilendiniz? Şimdilerde hangi noktadasınız?
Danimarka’dan Herald Bistro, Fransız Damien Glez, Polonya’dan Peter Bruegel, Çek Adolf Born en çok etkilendiğim çizerler. Belki etkilenişimden olacak çizgilerimde ayrıntıların büyük önemi vardır. Desenimi ve çizgilerimi ayrıntılar üzerine kurgularım. Ayrıntı çizmek kağıdı tek tek işlemek en büyük tutkum. Yeni çizerlerden de çok şey öğrendim ve de öğreniyorum ama özellikle ön plana çıkarmak istediğim biri de yok.

Türk karikatürü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Özellikle son dönemlerde Türk karikatüründe bir hareketlenme bir canlılık göze çarpıyor. Türk karikatürünü çeşitli yarışmalar, sergiler ve internet ortamından izliyorum. Karikatür sanatında bir yerinizin olduğunu yarışmalar ve ödüllerden de gözlüyoruz. Türk karikatürünü keyifle selamlıyorum.

Kitabını imzalarken...
Kurtu’ya göre dünya nereye gidiyor?
Dünya batıyor! Ancak bu batış mizah dolu ve tabi ki içinde ironiyi de barındırıyor. Bu mizah bu humour olmazsa yaşamak da olanaklı olmayacaktı zaten. Çok sevdiğim ve zaman zaman yaşamda tutunmayı ve ayakta kalmamı sağlayan bir atasözü var “Çıldırmak istemiyorsan mizahla yaşayacaksın”. Çünkü hayat yıldan yıla daha da zorlaşıyor ve gittikçede çekilmez bir hal almaya başlıyor. İyi ki mizah var demeden kendimi alamıyorum ve bu durumlarda tek sığınağım karikatür oluyor.

Karikatür sanatının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Günümüzde ne yazık ki karikatürcülerin dişi yok, çünkü kavga etmekten korkuyorlar. Gazete ve dergiler sesleri yükselmeye, eleştirel çalışmaları yayınlamaya çekiniyorlar, bir nevi siniyorlar. İnsanlar doğal olarak korkuyorlar. Karikatürcüler de bu gelişmeyi saptadıkları ve sezdikleri için gazete ve dergilerin istekleri doğrultusunda sorun(!) yaratmayacak türden şeyler çiziyorlar. Şu an editoryal karikatürü fotoğraf olarak bile değerlendirebiliriz, sanki bir dolgu malzemesi.

Karikatür: Valeri Kurtu
Özgür şeyler çizmek için ya interneti kullanırsın ya da yaşamını kazanacağın özgür bir işin olamaz ve iflas bayrağını çekersin. Zaman zaman parlak bir fikir geliyor ve hiç kimseye satamayacağını biliyor, buna rağmen ya çizip bir köşeye koyuyorsun ya da boş ver deyip çizmiyorsun. Örneğin Avrupa Birliği konusunda çizdiğim bir karikatürü Berlin’de ismini vermek istemediğim bir gazeteye götürürdüm. Editör, karikatürü görür görmez aman aman diyerek sanki kızgın bir ateşi eline tutuşturmuşum gibi gerisin geri karikatürü elime tutuşturdu. İnsanın insan olmasından utanası geliyor bu durumlarda. Sonra bu karikatürüm İtalya’da önemli bir yarışmada ödül aldı.

Karikatür: Valeri Kurtu
Karikatür çizerken nereden besleniyorsunuz, kaynaklarınız nedir?
Bu soru sık karşılaştığım sorulardan biri. Yaşamdan, birebir yaşadıklarımdan, okuduklarımdan besleniyorum. Yaşamdan daha öğretici ne olabilir ki?
Teşekkür ediyoruz.

Valeri Kurtu kimdir?

1956 yılında Moldova’da doğdu. Moskova’da Sanat Fakültesi sinematografiden (WGIK) derece ile mezun oldu (1982). Çizgi film alanında uzmanlaştı. Avrupa Karikatürcüler Birliği Federasyonu (Feco) üyesi oldu (1986).

Rusya ve Moldova’da sanatçılar birliğinin üyesi oldu (1990). İki komedi filminde Butshumul Chishinau'yla çalıştı. Hindistan ve Nepal'de çalıştı (1990).

Kurtu çalışırken...
Çalışmaları Ciparusch (Moldova), Krokodil (Moskova), Urzika, Moftul Romin, Flakera, (Romanya), Romanya Libera, Eulenspiegel (Almanya) gibi gazete ve dergilerde yayınlandı.

Çalışmalarını halen bağımsız bir sanatçı olarak Berlin'de Europa Zentr, Eulenspiegel, Stiftung Warentest’de sürdürüyor. Çizgi film konusunda sanatsal yönetici ve danışman olarak çalışmaktadır. Eşi ile birlikte Berlin’de bağımsız bir sanatçı olarak bir atölyesi ve sanat galerisinde çalışmaktadır. Valeriu Kurtu, katıldığı uluslar arası yarışmalarda 50’nin üstünde ödül kazandı. Uluslar arası yarışma ve festivallerde jüri üyelikleri yaptı.

Önemli bazı ödülleri;
Ödülleriyle...
1991 Kostinesht (Romanya) 1.lik ödülü
1992 Olen (Belçika) Büyük ödül
1992 Skopje (Makedonya) Altın Kupa
1992 Edinburgh (İskoçya) Büyük ödül
1995 Bordighera (Italya) Altın kupa
1998 Langnau (İsviçre) 1.lik ödülü
2001 Porto (Portekiz) 1.lik ödülü
2003 Taipei (Tayvan) 1.lik ödülü
2004 Istanbul (Türkiye) 1.lik ödülü
2005 Ankara (Türkiye) 1.lik ödülü

(CUMHURIYET GAZETESİ "PAZAR DERGİ" 11 OCAK 2009)

20 Ağustos 2010 Cuma

KARİKATÜRLER ALMANYA'DA TOONPOOL'DA...

http://www.toonpool.com/

Karikatürler 30 Haziran 2009'dan beri Berlin Almanya'da TOONPOOL sitesinde yayınlanmaya devam ediyor...
http://www.toonpool.com/artists/halisdokgoz_4410


toonpool.com GmbH

Potsdamer Strasse 89
10785 Berlin/Germany


http://www.toonpool.com/artists/halisdokgoz_4410

GIRGIR 1989: GEÇMİŞTE YOLCULUK...

GIRGIR MİZAH DERGİSİ
02 TEMMUZ 1989
20 yıl geçti...Geçti de ne oldu?...
Bu sayfada zaman zaman geçmişten bugüne çizgilerle yolculuk yapacağız...
1989 tarihli GIRGIR Mizah Dergisi'nde sevgili Oğuz Aral'ın eleştirileri sanki bugün için yazılmış...

18 Ağustos 2010 Çarşamba

ÇİZGİSEL İRAN'DA...

Karikatürist Hamed Nabahat
Congratulations Mr. Halis Dokgöz

Personal reasons last month, I traveled to Turkey,

but wherever I am in a way I interact with art Many places in the capital went to art.
And Mr. Halis wanted to find in Ankara, but I realized that in Istanbul are,
interestingly . and more cartoonists live in Istanbul, Turkey
Finally I could just get a book that Mr. Halis publish it have
Was a beautiful book and I really enjoyed seeing it
And I congratulate Mr. Halis Dokgöz

http://www.hopcartoon.com/en/?p=287

http://hamednabahat.blogspot.com.tr/2010/05/congratulations-mr-halis-dokgoz.html

ÇİZGİSEL İRAN'DA...
http://www.hopcartoon.com/en/?p=305

ÇİZGİSEL AZERBAYCAN'DA...

http://www.cartooncenter.net
Azerbaycan
International  Cartoon  Web Site
http://www.cartooncenter.net/index_new.htm

















ÇİZGİSEL tanıtımları
http://cartooncenter.net/halic_dokgoz.htm

Mustafa Sütaş'ın çizgisel yorumları
http://cartooncenter.net/biamag.htm

Azerbaycan CARTOONCENTER'de...

17 Ağustos 2010 Salı

ÇİZGİSEL HİNDİSTAN'DA...

ÇİZGİSEL worldcartOOnists'de...
Karikatürler HindistanworldcartOOnist'de yayınlanmaya devam ediyor...
http://worldcartoonists.blogspot.com/search?q=dokgoz















http://worldcartoonists.blogspot.com/search?q=dokg%C3%B6z

ÇİZGİSEL RUSYA'DA...

http://www.cartoonia.net
Книга карикатур Halis Dokgoz "Lineal"

Сборник карикатур выпустила Халиса Докгоза выпустила турецкая Медицинская Ассоциация. Рецензии и комментарии в книгу написали: Карлос Аморим (Carlos Amorim), Тан Орал (Tan Oral), Хусейн Чакмак (Huseyin Çakmak), Эрдоган Кароел (Erdogan Karayel),Рашит Якали (Rasit Yakali), Умит Картогли (Umit Kartoglu)

В книгу вошли карикатуры нарисованные автором с 1985 года не только на медицинскую тему, но и затрагивающие проблемы окружающей среды, отношений врача и пациента, прав человека, прав ребенка и др.

Книга цветная, напечатана на глянцевой бумаге.

www.cartonia.net
ANNOUNCEMENTS
Halis Dokgoz’s Lineal cartoon book was published by Turkish Medical Association Publications. The book also includes comments from Carlos Amorim, Tan Oral, Huseyin Çakmak, Erdogan Karayel, Rasit Yakali, Umit Kartoglu of cartoonists such as. Dokgoz’s book constitutes a selection of the cartoons since 1985. More than caricatures of medicine, health care environment, physician-patient relations, human rights, child rights, the environment is viewed from a broader perspective on the social life like. Books printed in color on glossy paper and draw the Insider may be obtained from the Turkish Medical Association.


http://cartoonia.net/index.php?option=com_content&task=view&id=709&Itemid=1

ÇİZGİSEL SIRBİSTAN'DA...

Zoran Mazos (1960-2010)
Cartoon by İsmail Doğan
ZİKİSON SUSTU...
Sırbistan'da Zikison dergisi'nin editörü
sevgili Zoran Mazos'u en üretken olduğu
erken yaşta kaybettik...
Tüm karikatürcülerin başı sağolsun...














Kiks Comic Strips Cartoons Caricatures
   "Lineal" was published by Turkish Medical Association Publications. The book also includes comments from Carlos Amorim, Tan Oral, Huseyin Çakmak, Erdogan Karayel, Rasit Yakali, Umit Kartoglu of cartoonists such as. Dokgoz’s book constitutes a selection of the cartoons since 1985. More than caricatures of medicine, health care environment, physician-patient relations, human rights, child rights, the environment is viewed from a broader perspective on the social life like. Books printed in color on glossy paper and draw the Insider may be obtained from the Turkish Medical Association.
http://comics-stripovi-exyu.blogspot.com/2010/04/about-my-cartoon-book-lineal.html

17 AĞUSTOS DEPREMİ ÜZERİNE...

10 yıl geçti...Geçti de ne oldu?...

ÇİZGİSEL BELÇİKA'DA...

   Halis Dokgöz - new cartoon book
   Thursday, April 29, 2010
   Doktor and cartoonist Halis Dokgöz (Turkey) sent us an announcement about his new cartoon book Lineal. I congratulate him with this publication and when you read the comments below, you'll realize he is a not only an eminent doctor but also a very fine cartoonist.
   Learn more:
Halis Dokgöz bio and cartoon gallery at http://www.toonpool.com/artists/halisdokgoz_4410
http://medicalart.tripod.com/
  
   ANNOUNCEMENTS
   Halis Dokgoz’s Lineal cartoon book was published by Turkish Medical Association Publications. The book also includes comments from Carlos Amorim, Tan Oral, Huseyin Çakmak, Erdogan Karayel, Rasit Yakali, Umit Kartoglu of cartoonists such as. Dokgoz’s book constitutes a selection of the cartoons since 1985. More than caricatures of medicine, health care environment, physician-patient relations, human rights, child rights, the environment is viewed from a broader perspective on the social life like. Books printed in color on glossy paper and draw the Insider may be obtained from the Turkish Medical Association.
http://www.ttb.org.tr/ e-posta: ttb@ttb.org.tr

Halis Dokgöz, Zürih
   Who is Halis Dokgoz?
   He was born in 1967 in Çorum (Turkey). He graduated from the Medical Faculty of 19 May University in 1989, and graduated from the Forensic Medicine Department of İstanbul Medical Faculty of Istanbul University in 1999. Currently, he is a full-time staff at the Department of Forensic Medicine, at Medical Faculty of Mersin University where he also works as a lecturer.
   He has been drawing cartoon since 1985. His first cartoon was published in the “Kılçık” magazine in 1985. His consecutive works were published in the Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep (Cypro), Hallo (Germany) magazines, and Cumhuriyet, Bulvar, Bizim Gazete, Milliyet, Birgün and Sabah newspapers. The artist continued drawing cartoons for Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat and Hekim Forumu magazines. He has entered a number of national and international competitions and was aworded twelve prizes. He has participated in many joint and group cartoon exhibitions. He had his first personal exhibition in 1991 at the Second Medical Fair in Ankara. In 1989 his first book “Where the sun doesn't enter” was published. He draws medical illustrations besides his cartoons. He is married and a father of twin boys. His works are published at http://medicalart.tripod.com.
  
   About Halis Dokgoz
   Facing the stressed day by day in his medical doctor's office, Halis Dokgoz still finds time to produce excellent cartoons where he interprets his world with humour and refined art. If as doctor Halis Dokgoz takes care the patients body, with humour he analyzes the soul of the human being. Many years I follow and admire his works, through hundreds of Cartoon contests around the world. Admiration that certainly you will have, too, when turning the pages of this book.
So, enjoy it!
   Carlos Amorim / Brazil December 2009

   The physicians are like magicians, they know how to bring out healthy rabbits from ailing hats. Humorists, just like physicians, touch with their magic pen nibs wherever they perceive a sore spot.
   I know many talented physicians engaged in humor. Most of the time, I see them find joy in the therapeutic environment of humor either due to similarities of humor to their occupation or to find temporary relief from the burden of their holy occupations.
   Cartoon, humor with drawing lines, at times look a little scratchy just as the prescriptions of physicians, however, both have the same mission of enabling the recipient enjoy life and be happy.
   Now you flip through the pages of the book and have a look at prescriptions written by Halis Dokgöz drawn with lines.
   I hope you'll get better soon and enjoy good health and happiness.
   Tan Oral, Cartoonist, Turkey
  
   "Cartoon" is a disease. Halis Dokgöz has lived nested with this disease for years. He makes the necessary intervention when the fever increases. Everybody knows that this is a hopeless case and an incurable disease. I hope that this album helps him cope with the disease. I hope you'll get better soon.
   Erdoğan Karayel
   Editor, Journal of Don Quichotte, Germany

   Autopsy Alive
   I met Halis in 1989 when he published his first album "Where sun doesn't enter"...
   His cartoons were like autopsy of problems, mostly from the medical world... of doctors... of patients...
   It's been 25 years...
   Halis became an associate professor in forensic medicine... still drawing...
   In this new book, he even cuts deeper...
   As if he is conducting an autopy alive...
   Ümit Kartoğlu, MD, Assoc.Prof.Dr. World Health Organisation, Geneva, Switzerland

http://ecc-cartoonbooksclub.blogspot.com/2010/04/halis-dokgoz-new-cartoon-book.html
Posted by Jan at 22:49

16 Ağustos 2010 Pazartesi

ÇİZGİSEL ÇİN GOOGLM KARİKATÜR MÜZESİNDE...

Googlm Cartoon Museum
Googlm, Jin Ling zha 21- 603, Nanjing City, p.c.210001, CHINA
http://www.googlm.com/books/b/Halis_Dokgoz.html

BERLİN, MÜNİH VE LEİPZİG METROLARINDA...

İntihar "suicide" karikatürü 23 Mart 2010
Berlin, Münih ve Leipzig metrolarında...
Foto-Haber: Hayati Boyacıoğlu ALMANYA

ÇİZGİSEL DONQUICHOTTE'DE...

DonQuichotte
http://www.donquichotte.org/content/view/5931/153/lang,tr/

ÇİZGİSEL BİANET'TE (MUSTAFA SÜTLAŞ)...

Dr.Mustafa Sütlaş
   Halis Dokgöz'ün "Çizgisel" Çizgileri

   "Çizgisel"in Türk Tabipleri Birliği'nin bir yayını olarak yayınlanması da çok "doğru, güzel ve anlamlı" olmuştur. Bu yalnızca "emeğin hakkını verme" temelinde bir kadirşinaslık değil, onun ötesinde bir "aidiyet duygusu"in ve onun olması gereken karşılığı anlamında bir "sahip çıkmanın" da ifadesidir.
  
   Mustafa SÜTLAŞ msutlas@gmail.com İstanbul - BİA Haber Merkezi12 Haziran 2010, Cumartesi

   Önce nette yazılanlardan sonra da gazetelerin kitap eklerinden haberim oldu "Çizgisel"in yayınlandığından. Sonra sevgili Halis mesaj yollayarak, "son" posta adresimi sordu ve kitabı yollamak istediğini söyledi. Birkaç gün sonra ulaştı kitap. İç kapağına benim için yazdığı yazıda "paylaştıklarımız"a ve "üretilenlerin güzelliği"ne vurgu yapmış.
   Mersin'e gittikten sonra daha "uzak"tan görüşür olduk. Çalışan ve yoğun insanların buluşmaları ancak bir "ortak" işleri, görevleri, sorumlulukları varsa mümkün olduğundan, İstanbul'dayken de çok sık görüşemezdik aslında. Fiziksel olarak "sık" bir araya gelmesek de, sevgili Halis her zaman duygu ve düşünce olarak kendimi "birlikte hissettiğim" az sayıda insandan birisi olmuştur.
   Çalışkan ve üretken bir insandır, her şeyden önce. Sözünde durur, yapacağını söylediğini yapar. Bunlar giderek daha seyrek "yaşadığımız" ve "özlediğimiz" tutumlar.
   Çizerliği bakımından da öyledir. "Çizerek" katkıda bulunacağı bir konu önerildiğinde bir süre sonra ya kolunun altında çizdikleriyle gelir, ya da bire bir taranmış örnekleri elektronik posta kutusuna yollar. Üstelik de söz ettiğiniz konunun can alıcı noktasını yakalayıp ve onu, bakana iletmeyi de başaran çizgilerle sözünü tuttuğunu görürsünüz.
   Bu bakımdan "paylaşımcılığı" başka bir değerli yanıdır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) gazetesi Bizim Gazete için bir çok karikatürünü bu sayfada yayınlanması için getirip vermesi, hasta haklarıyla ilgili çabamıza çizgileriyle sunduğu destek ve katkısı, tabip odasının Hekim Forumu dergisi için yaptığı çizimler, hepsi bir amaca yönelik, bir işlevi olan önemli üretimlerdir.
   Politik "Çizgi"ler
   Halis Dokgöz "politik" bir insandır. Yaptıkları da, duruşu da her zaman "politik" olmuştur. Ama "emir kulu bir militan" değildir asla. Politik olabilmek için "özgür" olmanın gerekli olduğunu bilir.
   Hekimlik de, adli hekimlik de, sanatçılık da, aydınlık da, bilim insanlığı da önce "özgürlüğü" gerektirir. Onun için sevgili Halis Dokgöz bundan "ödün" vermeden politik duruşunu ortaya koyan ve koruyan bir sanatçı, aydın, hekim, insan olabilmiştir.
   Bu bağlamda politik itirazları asla "bireysel" değildir; asla "kendisi için" ve asla "temelsiz" değildir. İtirazı karşılığını bulup da bir "değişim" söz konusu olduğunda, "yol/rota" yeniden çizildiğinde de kendi payına düşeni, sorumluluğunun bilincinde olarak yerine getirir.
   Bunlar bence her koşulda savunulması gereken değerler ve önemli "haslet"lerdir.
   "Çizgisel"in bu bakımdan Türk Tabipleri Birliği'nin bir yayını olarak yayınlanması da çok "doğru, güzel ve anlamlı" olmuştur. Bu yalnızca "emeğin hakkını verme" temelinde bir kadirşinaslık değil, onun ötesinde bir "aidiyet duygusu"in ve onun olması gereken karşılığı anlamında bir "sahip çıkmanın" da ifadesidir.
   Kitabın girişinde yer alan "iki" dilde yazılmış yazılar Halis Dokgöz'ü, yaptıklarını ve bir çizer olarak yerini ve önemini yeterince açık bir biçimde ifade ediyor. Doğrusu ben de birkaç satır yazmak isterdim ona ve çizgisine dair. Bir de en azından "üçüncü" bir dilde de sunulmasını.
   Halis'in "çizgi'sel"lliği
   Kuşkusuz "çizer"ler sanatçıdır; ama onun çizerliği "ressam"lığa yakın çizgilerle dışa vurur. Ayrıntıyı ihmal etmeyen, ayrıntıda da tezini destekleyen kuvvetlendiren, ona bir "çevre ve ortam" yaratan, beri yandan da sanatçılığın aynı zamanda bir "ağır işçilik" olduğunu ortaya koyan bir tarzı vardır. Onun karikatürleri nadiren konuşur, yani "söz"e gereksinim duyar. Çizgisine nadiren bir söz ve yazı katar. Çünkü o çizgileriyle konuşmayı yeğler, derdini çizerek ve resmederek anlatır.
   Çok fazla üretir mi bunun ölçüsünü bilemediğim için bir değerlendirme ve yorum yapamayacağım. Ama her karikatürünün gerisinde uzun bir gerçekleşme ve çalışma süreci olduğunu düşünüyorum. Üstelik de bunları "başka bir mesleği" uygular, "bilimsel" bir faaliyet içinde bulunduğu sırada yaptığını da unutmadan söylüyorum.
   Yine de kitabın adındaki "sel" ekinde "sel" gibi "çok"luğu anlatan bir boyut olduğunu düşünmeden edemedim. Onun çizgileri sanki kenarını yıka bir "sel" gibi akıyor. Çizginin içindeki "yumuşaklık ve dinginliğe" karşın bu "çokluk" hali beni uyarıyor.
   Sözcükteki "sel" ekinin ikinci -belki de asıl- anlamı olan "çizgiye dair", "çizgiye ait" oma düşüncesini de ben yine çizgiyi soyutlayarak, başka bir anlamıyla vurgulamak istiyorum. O da Halis'in hep bir "çizgiye ait" olma özelliğidir. O çizgi "doğrular"dan ödün vermeyen ve yukarıda belirttiğim değerlere aidiyetini ortaya koyuyor kanımca.
   Karikatürlerinde hekimlerin ve tıp ortamının yaşadığı gerçekliği bir kez daha ve herkesin anlayacağı şekilde yeniden ortaya koyduğunu görüyoruz. Tıp ortamına ve hekimliğe dışarıdan bakanlar gibi bakamamanın da etkisi olabilir burada ama daha ağırını yaşayanlar ve bilenler ve eleştirenler olarak bu çizgiler biraz hafif ve naif görünebiliyor bazen.
   Ama yaşamın bütününe yönelik çizgilerinde aynı zamanda bir "bilgeliği" de sezebiliyoruz. Bu da çizginin soyutlama gücünün, bakışın sağlamlığıyla buluşmasından kaynaklanıyor. Üstelik burada "karikatür"deki çizgisinin "siyahlığı" yani eleştiriselliği, her zaman iyimser bir "umudun ışığını" ortaya koyarak kendisini ifade ediyor.
   Son söz:
   Halis Dokgöz daha çok çizmeli.
   Daha çok çizecek koşul ve olanaklara sahip olmalı.
   Çünkü onun çizgilerinin yansıttıklarından öğrenecek çok şeyimiz var. (MS/EÖ)
http://www.bianet.org/biamag/ifade-ozgurlugu/122697-halis-dokgozun-cizgisel-cizgileri

ÇİZGİSEL İSPANYA'DA...

ArteFacto Humor Magazin
Temmuz 2010 İSPANYA
http://www.artefacto.deartistas.com/

ÇİZGİSEL HÜRRİYET'DE (Y.SİNAN TANYILDIZ YORUMLUYOR...

Hürriyet Temmuz 2010

ÇİZGİSEL RADİKAL KİTAP'DA...

Radikal Kitap 04 Haziran 2010

ÇİZGİSEL İRAN "HOP CARTOON MAGAZİNE"DE...

 Hop Cartoon
International Cartoon and Humor Magazine
June 2010
http://www.hopcartoon.com/

ÇİZGİSEL CUMHURİYET KİTAP'DA...

Cumhuriyet Kitap 27 Mayıs 2010

ÇİZGİSEL BİRGÜN'DE...

Birgün 04 Mayıs 2010 

ÇİZGİSEL BİZİM GAZETE'DE...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Bizim Gazete 11 Mayıs 2010